Mijlpaal: 10.000 aktes ingevoerd

Sinds ik vandaag precies drie jaar geleden gestopt ben met werken begin ik mijn ‘niet-meer-werkdag’ met het invoeren van overlijdens-aktes in ‘Fryske Hannen‘, de Friese versie van ‘Vele Handen‘. Iedere dag tussen het ontbijt en de koffie zo’n half uurtje, drie kwartier, en dat zeven dagen in de week. Vandaag voerde ik de 10.000ste akte in.

Ik voer alleen aktes in van de voormalige gemeente Menaldumadeel, en begin de bevolking daar steeds beter te kennen. Een Faas of Bantema, die komt uit Dronrijp; Kalma en Baarda, uit Boksum of Blessum; Feitsma uit Deinum; enz. Ik let vaak ook op de aangevers van het overlijden, hoewel dat voor het invoerproject niet gevraagd wordt. In het begin van de 19de eeuw zijn dat de buren, aan het eind van de 19de en in de 20ste eeuw zijn het de ‘aansprekers’ of bodes van de begrafenisvereniging.

Overlijdensakte van mijn bet-overgrootvader Dirk Jacobs Bouma (1821-1881)

De gegevens van inwoners van de dorpen Deinum, Boksum en Blessum voer ik direct ook nog in in een eigen Aldfaer-bestandje, waarmee ik de website blessumers.nl aanvul. Op die website ontstaat zo langzamerhand een overzicht van de onderlinge verwantschappen van de inwoners van deze drie dorpen. Die website is gebouwd op basis van @HumoGen, wat een fraaie mogelijkheid heeft om verwantschappen grafisch weer te geven. Probeer het maar eens op blessumers.nl * met de verwantschap van twee Friese schrijvers uit Boksum: Douwe Kalma, geboren in 1896 en Ulbe van Houten, geboren in 1904 (beide namen opzoeken bij Persoon 1 en Persoon 2, vervolgens drukken op knop ‘Bereken verwantschap’, daarna op knop ‘Maak een uitgebreide verwantschapsberekening’. Vervolgens kun je eindeloos op de knop ‘Probeer een ander pad te vinden’ drukken om steeds weer een andere relatie te vinden.)

Verwantschap van Douwe Kalma en Ulbe van Houten

Meer informatie over het project Heden is overleden… op Fryske Hannen.

* De website blessumers.nl is identiek aan deinumers.nl en boksumers.nl 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.