Feddrik Sjoerds Stienstra

Familie Stienstra-de Vries ± 1910

Deze foto ken ik nog niet zo lang. Pas na het overlijden van mijn tante Richtsje Kingma-Stienstra kreeg ik hem voor het eerst onder ogen. En daarmee had ik voor de eerste keer een foto van mijn overgrootvader Feddrik Sjoerds Stienstra. Oerpake Feddrik overleed in 1926 en daarom verbaasde het mij altijd dat er van hem geen foto’s waren. In 1926 was de fotografie toch al wel zo algemeen, dat er van vrijwel iedereen uit die tijd wel een portret te vinden is.

snikschipFeddrik Stienstra woonde in Jelsum op nummer 18. Hij had een winkeltje in kruidenierswaren en daarnaast voer hij vrijdags met een beurtscheepje naar Leeuwarden. Ook van dat schip, een ´snikke´, heb ik helaas geen foto´s. Uit de advertentie in de Leeuwarder Courant van 31 augustus 1906 blijkt dat hij toen het schip te koop aanbood.

Mijn vader vertelde vaak dat pake erg trilde. Mogelijk had hij de ziekte van Parkinson of een andere daarop lijkende aandoening. Toen in 1920, drie jaar na het overlijden van zijn vrouw een boedelscheiding werd opgemaakt kon hij de akte niet ondertekenen “wijl hij door beving zijner handen daarin wordt verhinderd”. Bij die boedelscheiding werd bepaald dat hij zijn verdere leven gratis zou mogen wonen in de noordelijke helft van de woning, tot die tijd bewoond door Rinse van Huizen. Zoon Johannes, die ondertussen de winkel had overgenomen, woonde in de andere helft.

Op de foto staan van links naar rechts: Johannes Stienstra (1892-1965), Feddrik Sjoerds Stienstra (1862-1926), vooraan Pieter Stienstra (1896-1994), daar achter Romkje Stienstra (1889-1949), Meindertje Stienstra-de Vries (1864-1917) en mijn pake Sjoerd Stienstra (1886-1971).

2 gedachten over “Feddrik Sjoerds Stienstra

 1. Andrys Bericht auteur

  Over de naam Feddrik, die in 1802 in de familie kwam door het huwelijk van Pyter Sjoerds (Stienstra) en Tjitske Feddricks (Zijlstra): toen mijn vader geboren werd in 1914 had aanstaande pake Feddrik uitdrukkelijk aangegeven dat de jonggeborene niet Feddrik genoemd mocht worden. Vandaar dat mijn vader officieel Frederik heette en Frits genoemd werd.

 2. Jitze Johannes (Hans) Staphorsius

  Beste Andrys,

  Deze foto, komt mij heel bekend voor. Volgens mij heb ik die ook nog ergens. En mijn pake Johannes die later trouwde met Trijtje Douma (beppe) liet daar in zijn huwelijk ook nog foto’s maken. Ik heb tenminste ook nog een foto van mijn beppe als jonge vrouw op zo’n mooi hard (kartonnen?) ondergrond, met in gouden letters de Jong er op.
  Ik zal al mijn Stienstra-foto’s eens bij elkaar zoeken en meenemen als ik weer eens jouw richting op kom.
  Kun je daar desgewenst kopieën van maken als je dat wil. Groet,

  Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.